top of page

Zorg dat je gezien wordt!

Tijdens de donkerste dagen van het jaar is extra visibiliteit op de weg geen overbodige luxe! Zeker als zwakke weggebruiker zorg je best dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers! Het is wettelijk verplicht om je fiets uit te rusten met een aantal basis voorzieningen vóór je je op de openbare weg mag begeven. Daarnaast zijn er tal van extra tools die je kunnen helpen om je zichtbaarheid op de weg te verhogen.


Voor- en achterlicht.

De wetgeving zegt dat elke fietser op de openbare weg uitgerust moet zijn met een wit voorlicht en een rood achterlicht. Het licht moet niet noodzakelijk op de fiets zitten, je mag het ook bevestigen op je helm, je borst, je rugzak of een andere goed zichtbare plaats. Dit is essentieel om jezelf zichtbaar te maken voor anderen: aan de voorkant moet je vanop 200m zichtbaar zijn, aan de achterkant vanop 100m. Je kan kiezen voor model dat vast op je fiets laat monteren. Voordeel is dat je het altijd bij hebt zo. Maar er bestaat ook een uitgebreid gamma aan demonteerbare modellen die je heel makkelijk kan op- en afklikken. Na gebruik berg je ze op in je tas of jaszak. Zo kunnen ze niet gestolen worden.Reflectoren

Bij een controle verwacht de politie dat je fiets minimaal voorzien is van een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal en een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band. Twee dubbelzijdige oranje reflector per wiel zijn een geldig alternatief indien je banden geen reflecterende strook hebben.


Fluo hesje

Al jaren voeren scholen actie om kinderen te stimuleren om bij het fietsen een fluo hesje te dragen. Zo'n hesje voor extra veiligheid en zichtbaarheid wanneer kinderen in schemerdonker fietsen. Uiteraard geldt dit niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen doen er best aan om bij het fietsen in donkere dagen een fluo hesje te dragen. Een fluo rugzakhoes is een acceptabel alternatief voor het hesje, maar uiteraard zorgt deze alleen voor extra zichtbaarheid op je rug.


Fietshelm met reflectie of verlichting

Sommige fietshelmen zijn voorzien van reflecterende strips. Er bestaan helmen in fluo geel of oranje waardoor je ook tijdens de dag extra zichtbaar bent. En steeds meer fietshelmen zijn tegenwoordig voorzien van verlichting aan de achterkant. Zo heb je op je achterhoofd een extra rood licht om je zichtbaar te maken. Heb jij zo'n model met achterlicht? Vergeet het dan niet op te zetten en vervang regelmatig de batterij, zodat je niet zonder licht komt te zitten.


Fluo kledij en reflecterende gadgets

Fluo kledij dragen is zeker zinvol om je bij daglicht extra zichtbaar te maken. Maar de fluo kleur heeft in het donker alleen effect als er ook reflecterende strips aangebracht zijn op de kledij. Zo bestaan er jassen, handschoenen, regenschoenen en tal van reflecterende items die naast extra zichtbaarheid ook functioneel zijn, zoals reflecterende broekspelden of snap wrap banden.
Er zijn dus mogelijkheden zat om jezelf goed zichtbaar te maken.

Geen excuses meer dus om onveilig de baan op te gaan! Better safe than sorry!


Ontdek ons aanbod in de showroom of contacteer ons als je op zoek bent naar de juiste uitrusting om je veilig op de baan te begeven.

238 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page